camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlDuitsland

Duitsland (Duits: Deutschland), officieel: Bondsrepubliek Duitsland (Duits: Bundesrepublik Deutschland; afgekort: BRD), is een federale republiek in Midden-Europa. De totale oppervlakte is sinds de Duitse hereniging op 3 oktober 1990 356.970 km2, en Duitsland is daarmee na Rusland, de Oekraine, Frankrijk, Spanje en Zweden qua omvang het zesde land van Europa. Duitsland is 8,7 maal zo groot als Nederland.

Milieusticker voor stadscentra

In Om de uitstoot van roetdeeltjes, fijnstof en dergelijke terug te dringen worden in een toenemend aantal Duitse steden vervuilende auto’s uit het centrum geweerd. Enkel met een geldend milieusticker (Umweltplakette) krijg je toegang tot de “Umweltzone” (stadscentra). Deze wet geldt ook voor buitenlandse toeristen.

Deze Umweltplaketten zijn ronde stickers met een nummer, welke op de voorruit dienen te worden geplakt. De kleur van de sticker (en nummer) is afhankelijk van de emissieklasse waaraan voertuig voldoet. Zo kan een Umweltzone alleen toegankelijk worden voor auto’s met een groene sticker (nummer 4). Auto’s zonder sticker, of met een rode of gele sticker mogen die zone dan niet in. Met welke kleur sticker een auto de Umweltzone mag inrijden wordt op een (verkeers)onderbord aangegeven.

De Umweltplakette kunnen o.m. bij de ANWB worden aangevraagd. Echter een aanvraag indienen wilt niet automatisch zeggen dat die Umweltplakette er ook komt! Wanneer de Camper niet aan de minimale milieueisen voldoet (m.n. oude campers), zal er geen Umweltplakette op kenteken worden uitgegeven. (diesels die voorzien zijn van een retrofit roetfilter met KBA goedkeur kunnen voor een hogere Umweltplakkete in aanmerking komen.)

Alle campers (en auto’s) zonder een Umweltplakette worden als vervuilende gezien.
Dus: enkel campers die zijn voorzien van een Umweltplakette mogen die Umweltzones inrijden. Dit kan heel vervelend zijn wanneer je niet van plan om met de camper een Umweltzone binnen te rijden en door omleidingsroutes (wegafsluitingen, wegwerkzaamheden of een ongeval) genoodzaakt bent door Umweltzones te worden geleid. Ook dan is een Umweltplakette vereist.

Kijk voor een actueel overzicht van steden met Umweltzones en hun omvang op de website van het Duitse Umweltbundesamt.

Uitzonderingen

Enkele belangrijke uitzonderingen op het voeren van een milieusticker zijn:
  • motoren en driewielige voertuigen.
  • motorvoertuigen ten behoeve van mensen met een beperking, waarbij de voertuigen als zodanig gekentekend moeten zijn. Bij een geldige Europese gehandicaptenkaart geldt een vrijstelling. Bij parkeren in een milieuzone moet de kaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit liggen.
  • een permanente ontheffing geldt ook voor oldtimers. U moet dan wel een FIVA Indentity Card kunnen overleggen (oldtimer Nederland - 1e toelatingsdatum vóór 1 januari 1978 én voorzien van historische blauwe kentekenplaten).

lees verder:
Winterbanden in Duitsland »
lees verder:
Volle wegen
Straattaal...
Tolwegen
Brandstof
Pech? Er is wegenwachthulp!
Invoerbepalingen voor huisdieren »zie ook verkeer:
-
- aantal zitplaatsen
- CBR theorie-examen
- het nieuwe rijden
- motorrijtuigenbelasting
- nieuw kenteken
- Nightguide koplampen
- Oostenrijk
- op weg in Frankrijk
- op weg in Spanje
- Op weg in Spanje
- reflectievest
- rijbewijs B of BE
- snelheidsbegrenzer
- verkeersborden
- verkeersweetjes
- winterbanden

zie ook reizen:
-
-
-
- 1 persoon 1 paspoort
- BTW teruggave
- de teek
- Fotoboek
- huisdieren mee op reis
- inpaklijst voor de camper
- Kroatie
- op stap
- op weg in Frankrijk
- Op weg in Spanje
- op weg in Spanje
- reizen door Canada
- Wandelen met kinderen
- Zuidelijk Afrika per camper
- Zweeds Bureau Toerisme

zie ook wegeninformatie:
- E10 vervangt Euro 95
- Onderweg met de camper
- op weg in Frankrijk
- op weg in Spanje
- Verhoging maximumsnelheid
- Viaduc de Millau

laatste wijziging: november 2003PowerSTAT.nl - Real statistics