camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlIntelligent powermanagement...

De techniek van morgen, vandaag al beschikbaar


Bijna iedereen heeft wel eens problemen met de spanningsvoorziening. Het ene moment verbruik je een "beetje" stroom voor het opladen van bijvoorbeeld batterijen, terwijl op een andere moment je meer dan 2000 Watt nodig hebt.
Dit wisselend verbruik is lastig te volgen met een generator. Ook de eventueel beschikbare 230 Volt aansluiting (van bijvoorbeeld de camping) is ook niet altijd bestand tegen dit geweld. Campings bieden namelijk regelmatig een aansluiting van slechts 4, 6 of 10 Ampère i.p.v. de 16 Ampère die thuis veelal gebruikt wordt.

Wat nu als je wel meer stroom wilt gebruiken dan de zekering van de camping aan kan?

Is er toch een mogelijkheid?

Jazeker! De nieuwste technieken maken het mogelijk om voedingsbronnen parallel te zetten. Dit klikt ingewikkeld, maar simpel gezegd: je haalt uit het "vaste net" (ook wel genoemd: de paal, verdeelkast of walstroom) van bijvoorbeeld de camping het maximale vermogen wat mogelijk is en je vult de extra behoeften aan met behulp van accu's. Het vaste net (dit kan natuurlijk ook een lichte generator zijn) levert dus samen met de accu's het benodigde Wattage.

Op de momenten dat de belasting minder is dan wat het vaste net kan leveren, kan de overcapaciteit worden gebruikt om de accu's weer op kracht te brengen. Op deze manier wordt de beschikbare net-aansluiting optimaal benut, terwijl je in de camper kan genieten van alle luxe die apparaten kunnen bieden.

Optimaal gebruik van het net

Om het vaste net optimaal te gebruiken, moet de lader/omvormer weten tot hoeveel Ampère hij gebruik kan/mag maken van deze voedingsbron. Bij veel regelapparatuur is het bedieningspaneel duizelingwekkend, maar dit is hierbij zeker niet nodig. Het belangrijkste element van het paneel is een simpele draaiknop met de mogelijkheid om de begrenzing van het Amperage in te stellen.

Laden blijft noodzakelijk

Deze techniek moet natuurlijk wel de kans krijgen om tussendoor bij te kunnen laden. Stel dat je een langdurig grootverbruiker (bijv. elektrische kachel zonder thermostaat) wilt aansluiten, waarbij de accu's permanent nodig zijn om het gewenst Wattage te kunnen leveren, dan krijgen de accu's geen kans om tussen de belastingen door weer op te kunnen laden. Hierdoor zullen de accu's uiteindelijk toch leeg raken. Wanneer dat moment komt, is afhankelijk van het opgenomen vermogen en uiteraard van de accucapaciteit.

Het apparaat zelf

Victron levert de Phoenix Multi/MultiPlus serie die deze intelligente techniek daadwerkelijk mogelijk maakt. De onderstaande voorbeelden zijn bedoeld om m.b.v. de Phoenix Multi/MultiPlus stap voor stap de diverse mogelijkheden te verduidelijken.

NOTE:Als voorbeeld is de stroomaansluiting 4 Ampère. Dit betekend dat het Multi ControlPanel moet worden afgesteld op 4 Ampère.

In dit voorbeeld is de belasting (energieverbruikers, zoals koffiezetapparaat, etc.) uitgeschakeld. Omdat het Multi Control Panel is afgesteld op 4 Ampère, zal de converter niet meer dan 4 Ampère opnemen en is daarmee de laadstroom beperkt tot ca. 60 Ampère.
Nu worden diverse kleine belastingen ingeschakeld: stroom 2 Ampère. Er blijft dus nog maar 4 - 2 = 2 Ampère over voor de converter en de maximale laadstroom wordt automatisch verminderd tot ca. 30 Ampère. De zekering in de "paal" blijft heel.
Het koffiezetapparaat wordt aangezet en het stroom-verbruik aan boord neemt toe tot 4 Ampère. Er blijft dus geen stroom meer over voor het laden van de accu's: de laadstroom wordt automatisch tot nul gereduceerd en de zekering blijft heel.
En nu gebeurt het "unieke" de combimagnetron wordt bijv. ingeschakeld. Hierdoor neemt de stroom toe van 4 Ampère tot 10 Ampère.
Op dit moment treedt de PowerAssist in werking. De bidirectionele converter gaat werken als omvormer en voegt 6 Ampère toe aan de 4 Ampère die de vaste aansluiting levert: totaal 10 Ampère! Ook nu blijft de zekering heel!
Zodra de belasting weer afneemt tot minder dan 4 Ampère zal de stroom die over is weer gebruikt gaam worden om de accu's te laden.

Vandaag is de toekomst

Hoewel deze nieuwe techniek zeker in de toekomst standaard beschikbaar zal komen op o.a. de topmodellen campers, is het voor iedereen nu al mogelijk om deze techniek in zijn of haar de camper te halen. Camperleven.nl adviseert hierbij om gebruik te maken van de absolute kundigheid van een professional: De Stoomwinkel.
De Stroomwinkel adviseert en levert de Victron Phoenix Multi/MultiPlus en het Multi Control Panel die dit mogelijk maakt. En omdat de Stroomwinkel als 's-werelds grootste Victron distributeur groots inkoopt, zijn de prijzen lager (tevens laagste prijsgarantie) dan bij de detailhandel.
zie ook elektra:
- 110 volt camper
- aardlekschakelaar
- de camper en onweer
- het aansluitsnoer
- hoeveel vermogen
- keurmerk satellietbranche
- omvormer
- stekkers binnen Europa
- televisie in de camper
  

laatste wijziging: september 2004PowerSTAT.nl - Real statistics