camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlKoken en stoken op LPG...

Veel camperaars zijn het "slepen" met gasflessen zat en willen graag overstappen naar een vaste LPG-tank voor huishoudelijk gebruik. Maar kan dat zomaar? Hieronder worden de meest voorkomende vragen over LPG voor huishoudelijk gebruik in de camper op een beknopte manier beantwoord.

Rijden, koken en stoken op LPG vanuit 1 tank

Het LPG-gas voor koken en verwarmen MOET in Nederland (en ook in diverse andere landen) komen uit een eigen tank. Het gas mag dus niet komen uit de tank voor het rijden (tractie). Dit heeft naast het verschil in accijns (LPG voor tractie of LPG voor koken), te maken met het essentiële verschil in de LPG tank. Deze zijn namelijk totaal verschillend.
  • Uit de tank om te rijden komt VLOEIBARE LPG en deze wordt gasvorming gemaakt in een verdamper waarna dit gas naar de carburateur gaat.

  • Uit de tank om te koken komt DAMPVORMIGE LPG en kan er via een reduceerventiel , direct op gekookt en/of gestookt worden.
Het verschil tussen vloeibaar en dampvormige LPG is de factor 273, dus 1 liter vloeibare gas geeft 273 liter damp-gas. Dus als je kookt op een vloeibare tank, en er zou vloeibaar gas meekomen, dan krijg je grote steekvlammen. In een kook-tank is er binnenin de tank een constructie aangebracht dat er nooit vloeibaar LPG naar buiten kan komen.

LPG-tank voor huishoudelijk gebruik en APK

Bij een APK keuring wordt alleen gekeken of de bevestiging van de LPG-tank voor koken deugdelijk is (er mogen geen delen los kunnen raken). Dit betekend dat de camper niet kan worden afgekeurd, ook al is het een rijdende tijdbom.

NOTE: De keuring van een LPG tank vervalt na 10 jaar.

In de winter

LPG is een mengsel van propaan en butaan. Vloeibaar butaan wordt bij een temperatuur vanaf ongeveer 0 °C geen gas maar blijft vloeibaar en is dan niet meer bruikbaar om o.a. te koken of te verwarmen.
Propaan wordt bij deze temperatuur nog wel gasvormig, waardoor je dus bij vrieskou alleen maar het propaandeel van het vloeibare LPG gas verdampt en vervolgens enkel verbruikt. De grens van propaan ligt veel lager.

Dit niet verdampen bij vrieskou is geen probleem als de tank binnen het verwarmde deel van de camper staat, dan wordt in het begin wel even alleen propaan verbruikt, maar na verloop van tijd mengt zich het butaan er weer bij, omdat de tank weer op temperatuur komt.

Als de LPG-tank echter buiten de isolatie hangt krijg je wel problemen. De tank is volgens de meter halfvol en toch doen kachel, gaspitten enz. het niet meer....

NOTE: Aan het einde van de vorstperiode wordt het butaandeel wel weer dampvormig. Zorg dat gaskranen echt gesloten zijn, anders kan een "lege" LPG-tank toch opeens gas gaan geven.

Tip: Propaan werkt het gehele jaar door probleemloos.


zie ook gas:
- lekkende gasfles
- RVS gasfles
- winterdag en kou

zie ook winter:
- eisen skibox / imperiaal
- rijden in de winter
- sneeuwkettingen
- stallen van de camper
- winterbanden
- winterdag en kou
 

Bron: Campercafé

laatste wijziging: januari 2005PowerSTAT.nl - Real statistics