camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlInrichtingseisen voor een camper...

rdw logoJe kan niet zomaar een grijs kenteken voertuig bestempelen tot camper. In onderstaande tekst wordt aangegeven waaraan een camper moet voldoen om als "camper" door het leven te mogen gaan.

Als de inrichting niet voldoet aan onderstaande inrichtings-eisen en de "camper" staat nog op grijs kenteken, kan dit tot grote problemen zorgen bij de douane. Er is namelijk geen BPM over het voertuig betaald!
Ook het vervoeren van medepassagiers in een "grijs kenteken camper" is in het woongedeelte niet toegestaan t.o.v. een daadwerkelijke camper. Daarom is het aan te raden om de inrichtingseisen op te volgen.

Per 1 mei 2002 zijn er nieuwe inrichtingseisen voor de camper (kampeerauto) i.v.m. de type keuring voor het kentekenbewijs én de aanvraag bij de belastingdienst voor toekenning voor het bijzonder tarief, namelijk het kwarttarief.

Leefruimte en stahoogte:

De ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats moet een stahoogte van ten minste 170 cm over een lengte van ten minste 200 cm en een breedte van ten minste 90 cm hebben.

Als afwijking hierop kan bij een hoogte van ten minste 130 cm. het dak voorzien zijn van een vast verhoogd dak of een hefdak waardoor de hoogte over een lengte van ten minste 100 cm is verhoogd of kan worden verhoogd tot ten minste 170 cm.

De minimum voorwaarden voor de inrichting:

Een opsomming van de minimum voorwaarden die gesteld worden aan de inrichting
van een camper:
  • ten minste twee vaste zitplaatsen, waartoe niet de bestuurders- en bijrijderszitplaats worden gerekend.
  • een tafel (mag demontabel zijn)
  • slaapplaatsen voor ten minste 2 personen. Deze slaapplaatsen mogen met behulp van de vaste zitplaatsen worden gemaakt, niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. Betreft het een tweepersoonsslaapplaats, dan moet deze ten minste 180 cm lang en ten minste 110 cm breed. Zijn het 2 afzonderlijke slaapplaatsen, moeten beide slaapplaatsen ten minste 180 cm lang en ten minste 60 cm breed zijn
  • de vrije hoogte boven de slaapaccomodatie moet minimaal 60 cm zijn.
  • vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten.
  • vaste keukenblokcombinatie met minimale werkbladhoogte van 60 cm zodanig dat men hieraan in de binnenruimte kan werken. Deze keukenblokcombinatie dient voorzien te zijn van een ingebouwde vaste kookgelegenheid, een niet volledig uitneembare watervoorziening met spoelbak, een kraan en een afvoer.
Tenslotte moet de camper gekeurd worden door de RDW. De RDW bepaalt of de inrichting daadwerkelijk voldoet. Pas dan kan het bijzonder tarief worden aangevraagd.

Slaapplaatsen voor ten minste 2 personen. Deze slaapplaatsen mogen met behulp van de zitplaatsen worden gemaakt, niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. Betreft het een tweepersoonsslaapplaats , dan moet deze ten minste 180 cm lang en ten minste 110 cm breed. Zijn het 2 afzonderlijke slaapplaatsen, moeten beide slaapplaatsen ten minste 180 cm lang en ten minste 60 cm breed zijn;

Let op

Alle faciliteiten moet je op een normale wijze in de binnenruimte kunnen bereiken.

Overgangsregeling

Wanneer voor de camper het kwart/half tarief werd verleend op basis van de eisen die gelden vóór 1 mei 2002 blijft het kwart/half tarief voor die camper van toepassing na 1 mei 2002, tenzij de inrichting van deze camper is gewijzigd, zodat niet meer aan die eisen wordt voldaan.

Campers die op 1 mei 2002 vijftien jaar of ouder zijn en van fabriekswege zijn ingericht als kampeerauto hoeven niet aan (alle) hiervoor vermelde inrichtingseisen te voldoen. Bepalend voor de leeftijd van de kampeerauto is de datum van het kentekenbewijs deel I dan wel indien dit een vroegere datum is, de door de RDW toegekende "datum eerste toelating op de weg".


zie ook kooptips:
- aankooptips camper
- camper gestolen of niet
- camper iets voor ons?
- groei verkoop mei 2006
- modellen campers
- nettocatalogusprijs?
- tips bij keuze camper
- vocht en vochtmeting

zie ook wetgeving:
-
-
-
-
- 1 persoon 1 paspoort
- aantal zitplaatsen
- bpm tabel
- bpm taxatierapport
- camperinvoer B -> N
- Check online voertuiggegevens
- doorzoeken camper
- Een kampeerauto is:
- energie label
- invoerbepalingen dieren
- kinderzitje en wet
- liinks camperverzekeringen
- motorrijtuigenbelasting
- nettocatalogusprijs?
- Oostenrijk
- Op weg in Spanje
- RDW voertuiggegevens
- RDW-keuring Navigator
- RDW: import & ombouw
- reflectievest
- regelgeving kinderzitjes
- snelheidsbegrenzer
- Verhoging maximumsnelheid
- verkeersweetjes
- wanneer gordels dragen
- zitplaatsen kampeerauto
 

laatste wijziging: juni 2006PowerSTAT.nl - Real statistics